Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Pest megye bemutatása képes leírás - Pest-megye.tlap.hu
részletek »

Pest megye bemutatása - Pest-megye.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: pestmegye.tlap.hu » Pest megye bemutatása
Keresés
Találatok száma - 4 db
Pest megye - Wikitravel

Pest megye - Wikitravel

Pest megye Közép-Magyarország - amelyet Budapesttel együtt alkot - egyetlen megyéje. Északkeletről Nógrád, keletről Jász-Nagykun-Szolnok, délről Bács-Kiskun, nyugatról Fejér és Komárom-Esztergom megye, északnyugatról pedig Szlovákiával határos.

Pest megye a Wikipédiában

Pest megye a Wikipédiában

Pest megye Magyarország középső részén található. Északról Szlovákia és Nógrád megye, keletről Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyék, délről Bács-Kiskun megye, nyugatról Fejér és Komárom-Esztergom megyék határolják. Székhelye Budapest, az ország fővárosa, amely azonban önálló területi egység, nem tartozik Pest megyéhez. A megyében található Magyarország földrajzi középpontja, Pusztavacstól 1 km-re északkeletre, természetvédelmi területen. Domborzat: Területe igen változatos, hegység és dombság éppúgy található itt, mint síkság. A megye legmagasabb pontjai a Csóványos (939 m.), a Pilis (757 m.) és a Dobogó-kő (700 m.) Éghajlat: Változatos domborzata következtében a megye éghajlata is változatos. Nagyok a különbségek a csapadék és a napos órák száma tekintetében is. Vízrajz: A Duna magyarországi szakaszának kb. negyede a megye területén található. További nagyobb folyóvizei az Ipoly, amely a Duna egyetlen jelentős Pest megyei mellékfolyója, valamint a Galga és a Tápió, amelyek a Tisza mellékfolyói. A megye legnagyobb állóvizét a délegyházi tórendszer alkotja...

Pest megye bemutatása - Térpont

Pest megye bemutatása - Térpont

Pest megye az ország központi területén helyezkedik el. Budapesttel közösen alkotják a Közép-Magyarországi Régiót. A Budapestet körülölelő Pest megye Magyarország - lakosságszámot tekintve - legnagyobb megyéje, több mint egy millió lakosával az ország népességének kb. 12%-ának ad otthont. Területileg is a legnagyobbak közé tartozik, a harmadik a megyék sorában, az ország területének mintegy 7%-át foglalja el. Ez az a megye, ahol a legtöbb a város (22), egyetlen megyei jogú városa a budapesti agglomerációhoz tartozó Érd, mely 2006-ban nyerte el ezt a jogállását. A megyének sok nagy települése van, de igazán nagy városa nincs. Északról Komárom-Esztergom, Nógrád megye és a szlovák határ, keletről Heves és Jász-Nagykun-Szolnok, délről Bács-Kiskun, nyugatról pedig Fejér megye határolja.

Pest megye térképe

Pest megye térképe

Az oldalon Pest megye térképén böngészhetünk. A térképen a megye folyói, domborzata és települései találhatóak meg. Nemcsak a megyéről, hanem a megye településeiről is vannak fent részletes utcatérképek.

Tuti menü